Europa blijft oorlogsvluchtelingen en mensen opvangen die een gegronde vrees hebben voor vervolging vanwege hun geloof, ras, nationaliteit, politieke overtuiging of seksuele geaardheid. Denk bijvoorbeeld aan christenen die hun leven niet zeker zijn vanwege hun geloof. Europese landen moet bij het overnemen van vluchtelingen vanuit het VN-hervestigingsprogramma speciale aandacht hebben voor hen die vanwege hun geloof vervolgd worden. Kwetsbare vluchtelingen, waaronder minderjarige vluchtelingen, mogen rekenen op extra bescherming en zorg, onder meer door passende opvang en goede juridische en maatschappelijke begeleiding.
Veel vluchtelingen die de vaak levensgevaarlijke tocht naar Europa ondernemen, maken gebruik van de diensten van mensensmokkelaars. Naast de belabberde omstandigheden waarin deze criminele organisaties mensen de grens over sturen, lopen vluchtelingen ook een groot risico te worden uitgebuit en misbruikt. Deze vorm van mensenhandel moet wat de ChristenUnie betreft hard en bij de wortel worden aangepakt.
Europese landen zijn over het algemeen in de veilige en welvarende positie om bescherming te kunnen bieden aan mensen in nood. Tegelijkertijd zorgen schaarste en eerdere beleidskeuzes ervoor dat de draagkracht van ons asielstelsel onder druk staat. Dit kunnen we slechts deels in Nederland zelf oplossen. Ook in Europees verband zijn duidelijke keuzes nodig. Conform het internationaal vluchtelingenverdrag hebben mensen die asiel wil aanvragen recht op een duidelijke asielprocedure en menswaardige en eerlijke behandeling van de aanvraag, maar dat betekent niet automatisch opname in Europa. Met snelle en eerlijke asielprocedures wordt recht gedaan aan de vluchteling, de veiligelander en de draagkracht van onze eigen samenleving. Het in 2023 gesloten Asiel- en Migratiepact biedt goede aanknopingspunten, maar is in de huidige vormgeving slechts een deel van de oplossing. De uitvoering van het Pact moet draaien om het creëren van veilige migratieroutes en snelle besluitvorming en niet leiden tot het afschuiven of afkopen van verantwoordelijkheden. De ChristenUnie wil daarin bovenal blijven vasthouden aan de waarden van gerechtigheid en menselijke waardigheid die in het Vluchtelingenverdrag en mensenrechtenverdragen zijn vastgelegd.